Charter

Turvallisuusvinkkejä deittailuun

Uusien ihmisten tapaaminen on jännittävää, mutta sinun tulisi aina olla varovainen, kun olet vuorovaikutuksessa jonkun kanssa, jota et tunne. Käytä harkintaasi ja aseta turvallisuus etusijalle, olitpa lähettämässä ensimmäisiä viestejä tai tapaamassa kasvokkain. Vaikka et voi hallita toisten toimintoja, on asioita, joita voit tehdä, jotta voit pysyäksesi turvassa Matchaffinity -kokemuksesi aikana.

Turvallisuus verkossa

● Älä koskaan lähetä rahaa tai maksupalvelutietojasi
Älä koskaan lähetä rahaa, varsinkaan tilisiirrolla, vaikka henkilö väittäisi olevansa hätätilanteessa. Tilisiirto on sama kuin käteisen rahan lähettäminen – sitä on lähes mahdotonta peruuttaa tai jäljittää, minne rahat ovat menneet. Älä koskaan jaa tietoja, joiden avulla muut voisivat päästä tileillesi. Jos toinen käyttäjä pyytää sinulta rahaa, ilmoita siitä meille välittömästi.

● Suojaa henkilötietosi
Älä koskaan jaa henkilötietoja, kuten henkilötunnusta, koti- tai työosoitetta tai tietoja päivittäisistä toimistasi (esim. että menet tietylle kuntosalille joka maanantai) ihmisille, joita et tunne. Jos olet vanhempi, rajoita lapsistasi jakamiasi tietoja profiilissasi ja ensimmäisissä viesteissä. Vältä jakamasta lastesi tietoja, kuten heidän nimiään, missä he käyvät koulua tai heidän ikäänsä tai sukupuoltaan.

● Pysy alustalla
Pidä keskustelut Matchaffinity-alustalla, kun olet tutustumassa toiseen henkilöön. Koska Matchaffinity-alustalla käytyihin keskusteluihin käytetään turvallisten viestien suodattimiamme (katso lisätietoja täältä), käyttäjät, joilla on pahoja aikomuksia, yrittävät usein heti siirtyä käyttämään keskusteluissa tekstiviestejä, viestisovelluksia, sähköpostia tai puhelinta.

● Ole varuillasi suhteissa kauas ja ulkomaille
Varo huijareita, jotka väittävät olevansa kotoisin maastasi, mutta ovat joutuneet pakosta jäämään jonnekin muualle, varsinkin jos he pyytävät taloudellista apua palatakseen kotiin. Ole varuillasi kaikkien suhteen, jotka eivät halua tavata henkilökohtaisesti tai puhua puhelimessa/videopuhelussa – he eivät ehkä ole keitä he väittävät olevansa. Jos joku välttelee kysymyksiäsi tai painostaa vakavaan suhteeseen ilman tapaamisia tai tutustumatta sinuun, se on vaaran merkki.

● Ilmoita kaikesta epäilyttävästä ja loukkaavasta käyttäytymisestä
Tiedät, kun joku on ylittänyt rajan, ja jos niin tapahtuu, haluamme tietää siitä. Estä henkilö, joka rikkoo ehtojamme, ja ilmoita hänestä välittömästi. Tässä on muutamia esimerkkejä rikkomuksista:
● Rahan tai lahjoitusten pyytäminen
● Alaikäiset käyttäjät
● Häirintä, uhkailu ja loukkaavat viestit
● Sopimaton tai haitallinen käytös henkilökohtaisen tapaamisen aikana tai sen jälkeen
● Vilpilliset profiilit
● Roskapostit tai pyynnöt, mukaan lukien linkit kaupallisille verkkosivustoille, tai yritykset myydä tuotteita tai palveluita

Voit ilmoittaa huolesi epäilyttävästä käyttäytymisestä miltä tahansa profiilisivulta tai viesti-ikkunasta tai tästä. Lisätietoja on yhteisön ohjeissa.

● Suojaa tilisi
Valitse vahva salasana ja ole aina varovainen kirjautuessasi tilillesi julkisella tai jaetulla tietokoneella. Matchaffinity ei koskaan lähetä sinulle sähköpostia, jossa pyydetään käyttäjätunnustasi ja salasanaasi – jos saat sähköpostiviestin, jossa pyydetään tilitietoja, ilmoita siitä välittömästi.

Tapaaminen kasvokkain

● Älä kiirehdi
Tutustu toiseen henkilöön rauhassa ennen kuin suostut tapaamaan häntä tai keskustelemaan Matchaffinity-alustan ulkopuolella. Älä pelkää kysyä kysymyksiä vaaratilanteiden ja huijareiden välttämiseksi. Puhelinsoitto tai videopuhelu voi olla hyödyllinen keino ennen tapaamista kasvokkain.

● Tavatkaa julkisella paikalla ja pysykää julkisella paikalla
Tavatkaa muutaman ensimmäisen kerran vilkkaassa, julkisessa paikassa, älkää kotona, deittisi kotona tai muussa yksityisessä paikassa. Jos deittisi painostaa sinua lähtemään yksityiseen paikkaan, lopeta deitti.

● Kerro ystäville ja perheelle suunnitelmistasi
Kerro kaverille tai perheenjäsenelle suunnitelmistasi, mukaan lukien milloin ja minne olet menossa. Pidä puhelimesi ladattuna ja mukanasi koko ajan.

● Järjestä omat kyytisi
Haluamme sinun järjestävän itse kyytisi deiteille ja sieltä pois, jotta voit lähteä milloin haluat. Jos aiot ajaa itse, on hyvä idea tehdä varmuussuunnitelma, kuten kimppakyytisovellus tai kaveri hakemaan.

● Tunne rajasi
Ole varuillasi huumeiden tai alkoholin vaikutuksista juuri sinuun – ne voivat heikentää harkintakykyäsi ja valppauttasi. Jos deittisi yrittää painostaa sinua käyttämään huumeita tai ottamaan enemmän alkoholia kuin haluaisit, pidä pintasi ja lopeta deitti.

● Älä jätä juomia tai henkilökohtaisia tavaroita vartioimatta
Katso, mistä juoma tulee ja pidä se mukanasi koko ajan – hyväksy vain juomia, jotka näet baarimikon tai tarjoilijan kaatavan. Monet aineet, joita sujautetaan juomiin seksuaalisen väkivallan helpottamiseksi, ovat hajuttomia, värittömiä ja mauttomia. Pidä myös puhelimesi, käsilaukkusi, lompakkosi ja kaikki henkilötietoja sisältävät tavarat koko ajan mukanasi.

● Jos tunnet olosi epämukavaksi, lähde pois
On ihan OK poistua deiteiltä aiemmin, jos tunnet olosi epämukavaksi. Niin pitäisikin tehdä. Jos vaistosi kertovat sinulle, että jotain on pielessä tai tunnet olosi turvattomaksi, pyydä apua baarimikolta tai tarjoilijalta.

Seksuaalinen terveys ja suostumus

● Suojaa itsesi
Oikein ja johdonmukaisesti käytettyinä kondomit voivat merkittävästi vähentää riskiä saada ja tartuttaa sukupuolitauteja, kuten HIV:tä. Huomaa kuitenkin, että jotkut sukupuolitaudit, kuten herpes tai HPV voivat tarttua ihokosketuksesta. Joidenkin sukupuolitautien tartuntariskiä voi pienentää rokotuksella.

● Tunne terveydentilasi
Kaikissa sukupuolitaudeissa ei ilmene oireita ja sinun kannattaa olla tietoinen omasta terveydentilastasi. Pidä huolta itsestäsi ja vältä levittämästä sukupuolitauteja testauttamalla itsesi säännöllisesti.

● Puhu aiheesta
Kommunikointi on kaikki kaikessa: Ennen fyysistä suhdetta kumppanin kanssa keskustele seksuaaliterveydestä ja sukupuolitautien testauksesta. Ja huomaa, että joissakin paikoissa sukupuolitaudin tietoinen tartuttaminen on rikos.

● Suostumus
Kaiken seksuaalisen kanssakäymisen on perustuttava suostumukseen ja se on varmistettava jatkuvasti kumppanin kanssa. Puhuminen auttaa sinua ja kumppaniasi varmistamaan, että kunnioitatte toistenne rajoja. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa eikä seksi ole koskaan pakollista. Älä jatka, jos kumppanisi olo vaikuttaa epämukavalta tai epävarmalta, tai jos kumppanisi ei kykene ilmaisemaan suostumustaan huumeiden tai alkoholin vaikutuksen vuoksi.

Apua, tukea ja neuvontaa

Muista, että vaikka noudattaisit näitä neuvoja, mitkään toimet eivät poista kaikkia riskejä. Jos sinulla on kielteinen kokemus, muista, ettei se ole sinun syysi, ja apua on tarjolla. Ilmoita kaikista tapauksista tänne ja harkitse alla lueteltujen palveluiden käyttämistä:

Nollalinja (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Setlementti Tampere ry)
080 005 005 | www.nollalinja.fi

Naisten Linja (Naisten Linja Suomessa ry)
0800 02400 | naistenlinja.fi/palvelut/puhelinpalvelu

Raiskauskriisikeskus Tukinainen
0800 97899 | nettitukinainen.fi

Rikosuhripäivystys
116 006 | www.riku.fi

Väestöliitto
www.vaestoliitto.fi

Nuorten Exit
nuortenexit.fi

Seta tuki- ja neuvontapalvelut
seta.fi/palvelut/tuki-ja-neuvontapalvelut

Sexpo-säätiö
050 472 4257 | sexpo.fi/neuvonta

Ihmiskauppa
295 463 177 | ihmiskauppa.fi